sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Milstolpar och trendbrott i SHL

Kategori: Allmänt

Under tisdagens omgång i SHL inträffade det några milstolpar och trendbrott som är värda att nämnas. Således:
 
Grattis Linus Nässén i Luleå till första SHL-målet! 
 
Grattis Lukas Haudum i Malmö för första SHL-målet och första 2 SHL-assisterna!
 
Grattis Andreas Jämtin till första målet i Färjestad!
 
Grattis Björn Svensson i Färjestad som gjorde slut på en 25 matcher lång måltorka! Innan dess var senaste målet mot hans nuvarande lag Färjestad.
 
Grattis Marcus Collin i Luleå till de första spelminuterna i SHL!
 
Grattis alla fans till Luleå och Djurgården som fått med sig poäng varje gång lagen mötts denna säsong! 3 av 3 matcher till straffar.
 
 

Spelarna som gör skillnad

Kategori: Allmänt

Det finns spelare som gör mycket poäng, spelare som jobbar i det tysta och sen finns det spelare som kliver fram när de behövs som mest. Här är några exempel:
 
Rögles Sebastian Wännström har gjort 9 mål den här säsongen, 2 av dem har han gjort när matchen varit oavgjord och 6 av dem har han gjort när Rögle varit i underläge med 1 eller flera mål. Snacka om rätt kille att kasta in när det går motigt. 
 
Växjös Tuomas Kiiskinen vet hur man stänger matcher, han har så här långt på säsongen 4 matchavgörande mål, flest av alla spelare i SHL. 
 
Brynäs Jonathan Pudas gillar att ge sitt lag en bra start, han har gjort 4 mål den här säsongen och samtliga mål har faktiskt varit matchens första. Starkt!
 
Karlskronas framgångar beror till stor del på deras fina målvaktsspel. Johan Holmqvist har en räddningsprocent på 95,12%....i boxplay. Det är riktigt fina siffror och han har bara släppt in 2 mål i den spelformen. 
 
Djurgårdens Emil Johansson har nämnts tidigare i bloggen, men han är still going strong. Nu har Emil spelat över 35 minuter i boxplay utan att motståndarna gjort ett enda mål. Ruggiga siffror.
 
 
 

Patrik Laine jagar målrekord

Kategori: Allmänt

Vi är nu en bit in på NHL-säsongen och ligans unga spelare tar för sig ordentligt. En av de mest framgångsrika är draft 2:an Patrik Laine. 
 
33 poäng på 46 matcher i fjol i finska Liiga bidrog till intresset som ledde till att Patrik var med i racet om att bli vald som nr 1 i draften tillsammans med Auston Mathews. Poängskörden så här långt ligger på  17 poäng (12+5) och ledning i skytteligan. 
 
Poängsnittet i fjol i Finland låg på 0.72 p/match och nu har Laine 0.89 i NHL. Det är imponerande siffror för en rookie helt klart. Laine visade redan under VM i St. Petersburg att han är att räkna med, framförallt i numerärt överläge. Faktum är att 41% av hans poäng kommit i den spelformen så här långt. 
 
Laine visar fina siffror även i andra kolumner, bland annat har han en skotteffektivitet som nosar på 23% och han har enbart dragit på sig 3 utvisningar (6 min). 
 
Laine har ett väldigt kvickt avslut som gör det svårt för målvakterna, framförallt har han ett exceptionellt bra slagskott. Däremot så är hans mål så här långt fördelat enligt följande: 5 dragskott, 5 handledsskott och 2 tap ins, det vill säga att han mer eller mindre bara stött pucken i mål på en retur. Noterbart är också att Laine skjuter fler skott på mål per match än vad någon annan 18-åring gjort sedan 1990 undantaget Sidney Crosby.
 
Nu jagar han Teemu Selännes rookierekord på 76 mål.