sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Great, Great Britain!

Kategori: Allmänt

Oh ye-ah! It's over, It's over. Yeah, It's over. Så sjunger Rod Stewart i låten "It's over" från albumet "Time" från 2013. Låten handlar bland annat om hans skilsmässa med fotomodellen Rachel Hunter som också födde hans son Liam. Nu är det över även för Liam, men under betydligt trevligare omständigheter. 
 
Liam kan nämligen tillsammans med sina lagkamrater i Storbritannien nu titulera sig mästare i B-VM i Div 1 grupp B efter att ha gått obesegrade genom turneringen. Därmed har man kvalificerat sig för en plats i grupp A 2018. I den avgörande matchen mot Japan skrevs slutresultatet till 4-0, ett synnerligen rättvist resultat. Efter att Japans Hiroki Ueno åkt på en otäck smäll vid en öppen båsdörr gick luften ur både Ueno och Japan och Storbritannien kunde tämligen enkelt stänga turneringen inför en euforisk hemmapublik i Belfast och SSE Arena.
 
Pappa Rod var på plats i en av logerna och när slutsignalen gick vecklade han och hans följe ut en jättestor Union Jack-flagga. Storbritannien lyckades träffa rätt efter att ifjol med bara 4 minuter kvar i sista matchen, släppt in mål mot Ukraina och därmed missat avancemang. Nu byter man plats med Ukraina som kom sist i grupp A på hemmaplan i Kiev. 
 
Mest minnesvärt från turneringen är Storbritanniens vinst över Nederländerna som skrevs till 14-0 och en förkrossande skottstatistik på 56-11. Grattis GB och lycka till 2018 i grupp A!
 
(Guldmedaljerna delas ut)

GAME 7

Kategori: Allmänt

Imorgon spelas säsongens sista match i SHL, en helt avgörande SM-Final mellan HV71 och Brynäs. Det är tid för hjältar.
 
Inför säsongen 2002/03 tog Svenska hockeyligan beslutet att införa bäst av 7 matcher i SM-slutspelet. Säsongen därpå gick finalen till 7 matcher mellan HV71 och Färjestad där HV71 drog det längsta strået genom att vinna med 5-0 på hemmaplan i den sista fighten.
 
Det är första och enda gången som en SM-Final gått till 7 matcher innan det nu alltså är dags igen. HV71 har även denna gång hemmaplan. 
 
Imorgon skrivs ett nytt kapitel i historieboken och jag som tippade Brynäs som vinnare inför säsongen får hålla fast vid det och hoppas att bortalaget går segrande denna gång. 
 
(Le Mat ska delas ut i Jönköping)

Home of the Giants

Kategori: Allmänt

Den grå plåtdörren öppnas och jag kliver in i det som ska vara min arbetsplats de närmsta dagarna, SSE Arena i Belfast, Nordirland. 
 
Doften av bryggeri knockar mig med en käftsmäll, det klibbar under skorna efter all öl som flödat i dessa lokaler bara några timmar tidigare. Igår var det 8000 förfriskade själar som vrålade ut sin glädje här inne, när en skallig man, som av synen att döma aldrig ägt ett gymkort, iklädd neonblå skjorta med texten "power" på ryggen, skulle kasta pil. Du som på landstället eller på Grönans 5-kamp visat färdigheter i detta ska veta att det finns en scen för dig också, dart är stort här.
 
 
Sekretariatet där jag ska arbeta brukar av oss TV-arbetare ofta benämnas för "trädgårn", men nu undrar jag om inte "kolonilott", alternativt "pallkrage" skulle varit en mer passande benämning baserat på storleken. För att komma in behöver jag dessutom springa över isen och på vägen undvika slagskott, ismaskiner och jättar. Belfast Giants huserar nämligen här till vardags.
 
 
I "pallkragen" huserar jag, speaker, score keeper, två operatörer som sköter arenans matchklocka och säkert någon till. Min uppgift är i korthet att sköta matchklockan för TV-produktionen samtidigt som jag för statistik för IIHF:s räkning. Dagen har mest bestått av riggande och fixande så att allting ska fungera när det smäller på söndag då Holland - Japan inleder världsmästerskapet för de något mindre ambitiösa hockeynationerna. Håll i hatten. 
 
(Storbritannien var första lag att känna på isen)