sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Övertid

Kategori: Allmänt

För närvarande pågår den mest intensiva hockeyperioden med matcher varje dag och olidlig spänning för alla supportrar, slutspelet! Detta slutspel har onekligen haft en oerhört spännande inledning.
 
Hela 9 matcher har redan gått till slutspel och då har vi bara avverkat åttondelsfinaler och kvartsfinaler, faktum är att fjolåret innehöll 9 övertidsmatcher sett över hela slutspelet och det är mycket sannolikt att den noteringen kommer att överträffas innan Le Mat-pokalen delas ut 2017. Nedan ser ni en sammanställning av antal övertidsmatcher i SM-Slutspelet sedan bäst av 7 matcher infördes säsongen 2002/03:
 • 2017   I    9 matcher till övertid
 • 2016   I    9 matcher till övertid
 • 2015   I    8 matcher till övertid
 • 2014   I    6 matcher till övertid
 • 2013   I    12 matcher till övertid
 • 2012   I    9 matcher till övertid
 • 2011   I   12 matcher till övertid
 • 2010   I   17 matcher till övertid
 • 2009   I   6 matcher till övertid
 • 2008   I   3 matcher till övertid
 • 2007   I   7 matcher till övertid
 • 2006   I   6 matcher till övertid
 • 2005   I   4 matcher till övertid
 • 2004   I   9 matcher till övertid
 • 2003   I   10 matcher till övertid
Vi befinner oss därmed i ett läge där ytterligare 3 matcher till övertid skulle innebära en tangering av det näst högsta antalet matcher till övertid i ett SM-Slutspel. Däremot kommer det att bli tufft att nå toppnoteringen på 17 övertidsmatcher från 2010. Det kommer som minst att spelas 12 matcher till i årets slutspel, sannolikt kommer det bli några fler än så, men det behövs alltså 9 matcher för att slå rekordet för det jämnaste slutspelet genom tiderna i den svenska högstaligan. 
 
40 matcher spelades under SM-Slutspelet 2010, varav 17 gick till övertid. Svenska mästare blev HV71 efter 4-2 i matcher mot Djurgården i en finalserie där 5 av 6 matcher gick till förlängning, vilket är ett SHL-rekord för övertidsmatcher i en finalserie. 42,5% av matcherna i slutspelet gick till förlängning 2010, motsvarande siffra så här långt för 2017 är 32,14% (åttondelsfinalerna inräknade). 
 
(Det blir några extra varv för dessa under slutspelet)

The NBA experience

Kategori: Allmänt

Vistelsen i USA inkluderade även en basketmatch i NBA mellan Brooklyn Nets och Dallas Mavericks. För mig var det första matchen live och det fanns nog inget bättre sätt att averka den än att se den i Brooklyn.
 
Vi är tillbaka där resan började, Barclays Center på Atlantic Avenue, Brooklyn. Ovanpå isen ligger nu ett golv och arenan känns större och tätare än när vi var på hockey. Känslan är att det är oväntat mycket folk trots att Nets cementerat sig i botten av tabellen. Det vimlar av folk i shopen och det handlas för fullt, jag kan inte heller undvika att dras med och köper mig en keps. På väg upp till läktaren köper jag med mig en så kallad chicken tenders, modell större. Spelarna presenteras en och en och publiken lever loppan på läktaren, wow; tänkte jag, vilken inramning. 
 
 
Stämningen dör dock snart ut då Dallas tämligen omgående rycker till en 13 poängs ledning med imponerande skytte och flera 3 poängare. Det märks att Nets är ett bottenlag, hade det inte varit för den lokala hjälten och 2,13m långe Brook Lopez så hade siffrorna varit ännu större. Har man 20 miljoner i lön så förväntas man nog dock leverera också. I pauserna får vi se äckligt skickliga dansare som kör koreograferade danser, alla dansare är 3 äpplen höga och max 12 år gamla. Därutöver så skulle det skjutas t-shirts och lypsyl med bazookas igen, de gillar onekligen att skjuta grejer i staterna. Cheerleaders från Brooklynettes showade också loss och rev ner applåder. 
 
 
Mot slutet av matchen blir det faktiskt spännande, Nets har lyckats att hämta in underläget och är i den sista skälvande minuten nära att gå förbi och upp i ledning. Publiken skanderar "defence, defence", men uppmaningen når inte fram, spelet havererar och Dallas avslutar med ett poängregn och stänger matchen. För egen del får jag ändå säga att detta gav mersmak, jag har inte tidigare varit så intresserad av basket, men det var jäkligt underhållande ändå. Det finns all anledning att gå på fler matcher framöver. 

The NHL experience - part two

Kategori: Allmänt

Med en match och turistande redan i bagaget så var det sedan dags för resa till huvudstaden Washington DC. Där väntade också resans höjdpunkt, Washington Capitals mot Calgary Flames.
 
Tisdag 21 mars:
Washington Capitals - Calgary Flames
 
Vägen till matchen gick via bland annat Lincolnmonumentet, vita huset och Kapitolium. Några slagskott därifrån ligger Verizon Center, en ganska så intetsägande arena som utifrån mer påminner om ett shoppingcenter än ett hockeytempel. Men skenet bedrar, innanför dörrarna gömmer sig en gigantisk kokande kittel som huserar runt 20.000 högljudda åskådare. 
 
 
Med tanke på att jag håller på Calgary och sambons bror på Washington så fick den här matchen mer nerv än vanligt.  Besökarna hade till 90% matchtröjor med antingen Alex Ovechkin eller svensken Nicklas Bäckström. Varje åskådare fick också en bobblehead dagen till ära som föreställde Caps målvakt Braden Holtby. Draget i arenan var flera nivåer bättre än det vi upplevde i New York några dagar tidigare. 
 
 
Matchen inleddes i ett rasande tempo där Caps tog initativet med Kuznetsovs 1-0, men Calgarys ungtuppar Monahan och Gaudreau väggade sig fram och kvitterade i en blixtrande omställning. Den andra perioden blev sedan spel mot ett mål då firma Oshie, Ovechkin, Bäckström hade lekstuga i långa stunder. Oshies 2-1 kom efter en magisk passning från Alex Ovechkin och 3-1 petade Bäckis in i powerplay. Calgarys svensk Mikael Backlund kom fri och la pucken i ribban, men närmare än så kom inte kanadensarna i den andra perioden. Flames lyfte dock upp spelet i den 3e perioden och när Troy Brouwer lirkade in 2-3 med 5 minuter kvar så var det återigen match. Glädjen blev dock inte långvarig, Mark Giordano åker ut för en mycket tveksam puck out och i det efterföljande powerplayet får Ovechkin pucken i sin favoritposition. Ett brutalt skott i nättaket senare så är matchen avgjord, taket lyfter och den ryske giganten är återigen matchvinnare. Efter matchen kom en Capitalssupporter ner, skakade min hand och beklagade förlusten, någonting man som svensk inte är van vid. Kvällens mäktigaste var nog när 20.000 personer stod upp, tog av sig huvudbonaden och under flera minuter applåderade en krigsveteran. Det gick att ta på stoltheten i det ögonblicket. 
 
(Matchvinnaren, med 3p och 11 skott på mål)