sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Inför IIHF Division 1 B

Kategori: Allmänt

Hockey-VM närmar sig, men innan de stora nationerna drabbar samman så ska de mindre hockeymeriterade länderna också göra upp. 6 länder kommer att spela i grupp A i Kiev, Ukraina. Dessa länder är Ukraina, Sydkorea, Österrike, Ungern, Polen och Kazakstan och de två bästa lagen från denna grupp kommer att få spela A-VM i Danmark 2018. Jag själv ska åka och jobba i Belfast, Irland som huserar grupp B som består av Storbritannien, Japan, Estland, Kroatien, Nederländerna och Litauen. Vinnaren av grupp B kommer att flyttas upp till grupp A 2018. Låt oss titta lite närmre på lagen i grupp B.
 
Storbritannien: 
 
Med 4 minuter kvar på matchklockan ifjol i Zagreb gjorde Olexander Pobyenodonostsev 2-1 för sitt Ukraina i turneringens sista match mot Peter Russells Storbritannien. Det målet skickade Ukraina till grupp A och Storbritannien får sikta på avancemang i år istället inför hemmapubliken i norra Irland. Vi har ett par intressanta namn i truppen, främst kanske Robert Dowd som gjorde en fin säsong i Troja Ljungby i Hockeyallsvenskan 2013 med sina 24 poäng (10+14). Lägg därtill backen Ben O'Connor som stod för 8 poäng på 5 matcher ifjolårets turnering och som slutade 2:a i poängligan. Vad man kanske inte känner till om O'Connor är att han också har ett kanadensiskt medborgarskap då hans pappa Mike är född i Ontario. Mike draftades förövrigt av L.A Kings 1980 i 7:e rundan, men det blev aldrig spel i NHL för hans del. Storbritannien kommer till spel med i princip samma trupp som i fjol och får gälla som favoriter i gruppen. 
 
Kroatien:
 
Kroatien släppte in 1 enda mål i boxplay ifjol på hemmaplan på 21 tillfällen och i snitt 28 utvisningsminuter per match. Det är starka papper för det fysiska laget som slutade 4:a och som har stora förhoppningar om att göra bättre ifrån sig i år. Namnet på allas läppar när det kommer till Kroatien är deras superstjärna Borna Rendulic som har förlutet i NHL från både Colorado och Vancouver, men som spenderat säsongen i farmarlaget Utica Comets i AHL där han gjort 21 poäng på 63 matcher. Rendulic är blott 25 år gammal och har förutom NHL-rutin också flertalet framgångsrika säsonger i Finland. Det blir spännande att se om Kroaterna kan bli turneringens joker. 
 
Japan:
 
5 matcher och 5 förluster blev det ifjol vilket slutade i degradering från grupp A. Japanerna mäktade bara med 7 mål på dessa matcher och släppte in hela 26 mål varav 10 av dem kom i sista matchen mot Polen. Japanerna ska dock inte underskattas då nivåskillnaden är markant mellan grupperna och Japan siktar naturligtvis på en kort vistelse i B-gruppen. Spelare värda att nämna är bland annat Shuhei Kuji, forwarden som börjar bli lite till åren men som ifjol spelade för Eisbären Berlin där det dock bara blev 2 poäng och sedan trade till Japan där han spelat för Oji Eagles. Noterbart är att han i årets Asia League gjort 64 poäng på 48 matcher, det ska inte underskattas. Det ska bli oerhört intressant om den 34 årige målvakten Yutaka Fukufuji kommer till spel, han har bland annat varit reservkeeper för L.A Kings i NHL där han stod 4 matcher. Hans lagkapten då hette Mattias Norström.
 
Estland: 
 
Utan räddningsplankan Rumänien ifjol så hade nog Estland inte fått vara med i år, den enda vinsten kom mot just Rumänien i den avslutande matchen med slutresultatet 3-0. Estländarna riskerar att bli turneringens slagpåse och kommer att få det mycket jobbigt att hålla sig kvar. En massiv press vilar på den unge Vadim Vasjonkins axlar som gjort en imponerande säsong i USPHL för sitt Philadelphia med 28 poäng på 31 matcher. Halmstads Alexei Sibirtsev kanske kan hjälpa Vadim att leda laget?
 
Litauen:
 
Litauen var uppstickaren ifjol och slutade på en 3:e plats i grupp B, ett bra resultat helt klart. Vi kan nog förvänta oss något liknande även i år. Framgångsfaktorn 2016 stavades powerplay som under turneringens gång ständigt låg över 30% och slutade på 31,58%. Jag hoppas för alla inblandade att Arturas Katulis kommer att spela även i år, 35 år gammal, 178cm lång och 79 kilo. Det är en av de roligaste spelarna jag någonsin haft förmånen att bevittna, det händer alltid något när han är inne på isen. Trots att han är så liten så är han alltid med och vevar mot motståndarna i varje avblåsning, han snackar skit, rappar över händerna och han ger 200% i sin skridskoåkning som förövrigt lämnar mycket att önska. Bäst ifjol var när han i den sista matchen, 15 sekunder efter periodvisslan, skjuter ett stenhårt skott i huvudhöjd på målvakten varpå han sen tar en fight med 105 kilo tunge Igor Jacmenjak i Kroatien...och vann. 
 
Nederländerna:
 
Ett lag vi inte vet så mycket om, mer än att de avancerade från Division 2 när de vann turneringen i Jaca, Spanien. Blott 6 insläppta mål på 5 matcher vittnar om en hygglig defensiv, men nog får de rikta in sig på att ta fighten med Estland om jumboplatsen. Det mest intressanta namnet är Max Hermens som har förlutet från Malmö Redhawks j20 och Nacka i divison 1. Han har visat upp väldigt fina siffror i J20 i Sverige och är med sina 19 år ett stort framtidslöfte för Nederländerna. Det är ett lag med ungdomlig fägring och en annan ynglig att hålla koll på är Guus Van Nes som till vardags huserar i Bostons USPHL-lag där han säsong efter säsong snittar mer än 1 poäng per match.
 
(17 dagar kvar till nedsläpp i SSE Arena)
 
 

KOMMENTARER:

 • Intresserad säger:
  2017-04-10 | 14:32:22

  Tjena

  Kommer detta sändas på någon tv eller streaming kanal? Hade vart roligt att se Estlands matcher!

  Svar: Hej!
  Vi producerar en världsfeed som sänds i ett antal länder, troligtvis alla de deltagande nationernas åtminstone. Jag tror inte att någon kommersiell kanal i Sverige kommer att sända matcherna. Däremot lär det finnas stream att tillgå på nätet.
  Marcus Mattsson

Kommentera inlägget här: