sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Patrik Laine jagar målrekord

Kategori: Allmänt

Vi är nu en bit in på NHL-säsongen och ligans unga spelare tar för sig ordentligt. En av de mest framgångsrika är draft 2:an Patrik Laine. 
 
33 poäng på 46 matcher i fjol i finska Liiga bidrog till intresset som ledde till att Patrik var med i racet om att bli vald som nr 1 i draften tillsammans med Auston Mathews. Poängskörden så här långt ligger på  17 poäng (12+5) och ledning i skytteligan. 
 
Poängsnittet i fjol i Finland låg på 0.72 p/match och nu har Laine 0.89 i NHL. Det är imponerande siffror för en rookie helt klart. Laine visade redan under VM i St. Petersburg att han är att räkna med, framförallt i numerärt överläge. Faktum är att 41% av hans poäng kommit i den spelformen så här långt. 
 
Laine visar fina siffror även i andra kolumner, bland annat har han en skotteffektivitet som nosar på 23% och han har enbart dragit på sig 3 utvisningar (6 min). 
 
Laine har ett väldigt kvickt avslut som gör det svårt för målvakterna, framförallt har han ett exceptionellt bra slagskott. Däremot så är hans mål så här långt fördelat enligt följande: 5 dragskott, 5 handledsskott och 2 tap ins, det vill säga att han mer eller mindre bara stött pucken i mål på en retur. Noterbart är också att Laine skjuter fler skott på mål per match än vad någon annan 18-åring gjort sedan 1990 undantaget Sidney Crosby.
 
Nu jagar han Teemu Selännes rookierekord på 76 mål.