sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Sensationen Karlskrona

Kategori: Allmänt

Det är den 8:e mars 2016, klockan är strax före 22:00 och i bortalagets omklädningsrum i Lindab Arena sitter spelare som länge varit inställda på att försöka kvala sig kvar i SHL. Nykomlingen Karlskrona har precis avslutat sin säsong med 7 raka förluster och föreningens första år i SHL har varit allt annat än behaglig. 31 poäng på 52 matcher och endast 5 vinster under ordinarie tid. AIK besegrades visserligen med 4-1 i matcher i kvalet, men där och då trodde hela Hockeysverige att Karlskrona skulle få svårt att hävda sig även under sin andra säsong i SHL.
 
Blott 14 matcher in på säsongen 2016/17 har situationen förändrats radikalt, Karlskrona har besegrat topprivalen Malmö på bortaplan med 1-3, är i serieledning och har redan nu tagit fler poäng än vad de gjorde under hela den förra säsongen. Frågan alla ställer sig nu är, när kommer raset? För inte är det väl möjligt att Karlskrona ska fortsätta på den inslagna vägen? 
 
Jag har tagit mig tid till att statistiskt analysera det här sensationslaget för att ta reda på vad det är som har gjort Karlskrona till det topplag man faktiskt är idag. Låt oss börja med det mest uppenbara, defensiven. Karlskrona släpper in minst mål av alla lag, blott 23 stycken, det ger ett snitt på 1,64 insläppta mål/match. Samma siffra de 14 inledande matcherna ifjol låg på 4,07 insläppta mål/match. Offensivt är det inte drösvis med mål, men de har ligans bästa skotteffektivitet då ungefär 13% av skotten på mål också hamnar i mål, en siffra som i fjol var betydligt lägre sett över hela säsongen på 9.08%. Karlskrona är också det lag som har minst missade + blockerade avslut vilket vittnar om att spelarna är väldigt noggranna när de tar sina avslut. 
 
Just disciplinen har varit vägvinnande, Karlskrona tar oerhört få utvisningar och när man väl gör det har man ett boxplay som är ligans bästa och är uppe och nosar på 90% vilket är rysligt fina siffror. Powerplay går inte av för hackor heller där man är med i toppskicktet bland SHL-konkurenterna. 
 
Karlskrona presenterade 9 nyförvärv inför säsongen, de flesta med defensiv prägel och de har levererat omedelbart, här är några axplock. 

* Daniel Gunnarsson har spelat över 24 minuter i boxplay, 0 mål bakåt! 
* Målvakten Johannes Jönsson har vunnit samtliga 6 matcher han deltagit i.
* Niklas Arell har en plus/minus statistik på +12. Inne på 16 mål framåt och endast 4 mål bakåt. 
* Mattias Karlsson har redan blockerat 24 skott. 
* Marcus Paulsson har en skotteffektivitet på 20.00%
 
Lägg därtill en pånyttfödd 30-åring i Alexander Bergström som snittar nästan 1p/match och ni har ett kollektiv som är extremt täta bakåt och som är disciplinerade och effektiva framåt. Detta är hårdfakta och den ljuger inte, Karlskrona är verkligen så här bra. Jag kan inte låta bli att imponeras av Karlskrona som trots en tuff säsong ifjol, valt att behålla stommen med Pelle Hånberg som kapten på skutan och som nu skördar frukterna av hårt arbete och kontinuitet i verksamheten.
 
Jag var på studiebesök hos Karlskrona när jag studerade idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet, då spelade föreningen i divison 1. Jag minns att jag då tänkte tanken att det här laget kommer att spela i SHL inom en snart framtid. Organisationen var så oerhört professionell för att vara på den nivån där klubben befann sig. Hade någon däremot sagt till mig att Karlskrona skulle vara serieledare inför landslagsuppehållet 2016/17 så hade jag mest sannolikt skrattat åt det. 
 
(Slagpåse ifjol, serieledare idag)
 
Kommentera inlägget här: