sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Shot plot (Malmö - Leksand)

Kategori: Allmänt

Ny vinst för Malmö ikväll med 5-1 mot Leksand, nya anledningar till att analysera varför det går bra för dem. Nej, jag är inte Malmösupporter, jag har Luleå Hockey som religion, men det går inte att bortse från Malmös succéstart och jag tror mig ha funnit en detalj i deras spel som är vägvinnande.
 
Niklas Wikegård kritiserade Malmö i C Mores studio för att släppa till många skott mot eget mål och att det i längden blir ett problem. Jag har tidigare varit inne på att Malmö är det lag som orsakar flest missar från motståndarna kombinerat med att de blockerar många skott. Min hypotes inför kvällens match var att Malmö är oerhört duktiga på att tvinga motståndaren till dåliga avslut. Jag beslöt mig för att göra en så kallad shot plot över Leksands alla avslut, det vill säga varifrån skotten kommer. 
 
 
 
 
Ja ni ser själva, Malmö har släppt till 5 skott på mål på 60 minuter i det markerade området som jag anser medför en större sannolikhet för att släppa in mål. De flesta avsluten kommer utifrån, även utanför tekningscirklarna närmare blålinjen vilket ger målvakten, i det här fallet Oscar Alsenfelt, något mer reaktionstid. Leksands enda mål gjordes inom det markerade området och Alsenfelt tvingades också i det läget till en sidledsförflyttning. Nu kan inte en match anses vara representativ för Malmös samtliga matcher den här säsongen, men likväl är det en indikation på att detta kan vara en av framgångsfaktorerna för Malmö Redhawks. 
 
Kommentera inlägget här: