sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

Inför SHL 2016/17 Del 1

Kategori: Allmänt

Det återstår nu blott en vecka till SHL-premiären 2016/17, lördagen den 17e september spelas de första 3 matcherna för säsongen. Malmö tar emot regerande mästarna Frölunda, Luleå tar emot Linköping och Färjestad tar emot Örebro i ett säkerligen välfyllt Löfbergs Arena. 

Den här tiden på året är det populärt att tippa utgången av säsongen, vart lagen placerar sig, vem som flippar och vem som floppar. Det känns som ett bra läge att ta tempen på de olika lagen och lyfta fram de på förhand mest intressanta punkterna ur ett statistiskt hänseende. Här kommer de första 7 lagen!

Brynäs: 

* Boxplay - Brynäs gick från att ha ligans sämsta boxplay 2014/15 (78.41%) till att förra säsongen ha ligans bästa (83.57%). En imponerande utveckling, vart placerar de sig i år?

* Skotteffektivitet - Brynäs var det lag som hade näst lägst skotteffektivitet 2015/16, 8,5%. Ska Brynäs komma högre upp i tabellen i år måste man bli effektivare. Tomas Zaborsky är ett intressant nyförvärv och pålitlig poängplockare i finska Liiga. Zaborsky tangerade faktiskt Brynäs sammanlagda skotteffektivitet under förra säsongen i HIFK, med en effektivitet på 8,5%. Kan han bli nyckeln till ett effektivare Brynäs?

Djurgården: 
 
* Målvakterna - Laget med det bästa målvakterna vinner brukar vara en vanlig klyscha. Faktum är att Djurgården hade den näst bästa sammanlagda räddningsprocenten i fjol (91.19%). Kan Reiderborn som kommer från en stökig säsong hjälpa Tellqvist att nå mostvarande siffror i år?

* Blockerade skott - De kan sannolikt behöva hjälp och offervilliga backar brukar falla målvakterna i smaken. Djurgården hade minst blockerade skott i fjol (528 stycken), men nu har man värvat Ville Varakas från Växjö. Varakas placerade sig på en 7e plats i ligan vad avser blockerade skott (71 stycken), kan Varakas få Djurgården att bli mer offervilliga?

Frölunda:

* Borta bra men hemma bäst - De regerande mästarna var ett starkt bortalag i fjol, men de var ännu bättre på hemmaplan. Bäst i ligan med 21 vinster på 26 matcher i Göteborg. Dessutom gjorde Frölunda matchens första mål i 20 av de 26 matcherna. Blir det lika tufft i år att ta poäng i Göteborg för motståndarna?

* Guld igen - Endast två föreningar har vunnit guld två år i följd under 2000-talet, kan Frölunda bli det 3e? Frölunda var obesegrade under grundserie och slutspel i övertid och straffar, kanske kan det vara en nyckel?

* Vem gör målen? - Frölunda gjorde flest mål förra säsongen (169 mål), men endast 2 av de 5 bästa målskyttarna finns kvar i truppen (Sundström och Lundqvist). Kan nyförvärvet Simon Hjalmarsson fylla rollen som målskytt? Hans senaste säsong i SHL tyder på det då det blev 27 mål i Linköping 2013/14. 

Färjestad: 

* Tekningar - Färjestad placerade sig på en 12e plats i tekningsligan med 47,56%, en siffra som behöver bli bättre om man vill utmana topplagen. Nyförvärvet och potentiella förstecentern Tim Stapleton hade i sin senaste NHL-sejour (Winnipeg 2011-12) 44,9% i tekningsprocent. Kan han vinna pucken till Färjestad?

* Gulas - Milan Gulas var inblandad poängmässigt i 32% av Färjestads mål i fjol och är en nyckelspelare i det här laget, endast två mål ifrån skytteligavinnaren Johnson förra säsongen. Revansh i år?

HV71:
 
* Boxplay - Näst sämsta lag i fjol i boxplay (75,66%). Då kan man inte sitta i utvisningsbåset allt för ofta, vilket HV71 gjorde, mest av alla faktiskt med sina 607 utvisningsminuter. Slår man ut det på 52 omgångar spelade HV71 i snitt 11 minuter i boxplay per match och man hade dessutom flest matchstraff. Här finns förbättringspotential. 

* Kontinuitet - HV71 är laget med lägst spelaromsättning mot fjolårets säsong. De 4 bästa målskyttarna (Önerud, Sundh, Tedenby och Thörnberg) stod för 40% av alla HV71:s mål 2015/16 och alla finns kvar i årets trupp. Drar man det ett steg till så kan det konstateras att 83,3% av HV71:s mål 2015/16 gjordes av spelare som finns kvar i truppen till denna säsong. Framgångsfaktor?

Karlskrona:
 
 * Snällaste laget - Karlskrona var överlägset sist i fjol och under säsongen radade man upp en förlustsvit på 11 matcher. Karlskrona var dock bäst på att hålla sig ifrån utvisningsbåset (393 min) och noterades för ett enda matchstraff under hela säsongen. Det skiljde hela 214 utvisningsminuter mellan HV71 och Karlskrona i fjol. Nyckelfaktor för Karlskrona i år igen.

* Publikstöd - Med ett publiksnitt på 3127 (4610 hemma + borta) var man sist i serien, kanske inte så konstigt då KHK endast vann var 5:e match på hemmaplan (20%). Många av motståndarnas supportrar tycktes också räkna in säkra poäng mot Blekingegänget då de var det 4:e mest populära laget att titta på. 

Leksand: 

* Effektivitet - Leksand tog sig sensationellt till SHL mycket tack vare sin effektivitet. 10.45% av skotten resulterade i mål, endast Karlskoga var bättre i den disciplinen. 2 av de 3 mest effektiva spelarna i Leksand finns kvar i årets trupp, Porsberger och Paakalonvaara måste hålla samma nivå i SHL. 

* Målvakterna - Atte Engren lär bli förstemålvakt i Leksand, Engren som 2010 blev utsedd till bästa målvakt i finska Liiga. Engren har sedan han började spela ishockey på seniornivå, aldrig haft under 90% i räddningsprocent, det kan han inte ha i år heller om Leksand avser att hålla sig kvar.
 
Kommentera inlägget här: