sportstats.blogg.se

En blogg om SHL

En ovanlig skyttekung

Kategori: Allmänt

Det finns spelare som har en speciell förmåga att hitta nätet oftare än andra, en sådan spelare är Södertäljes Anton Holm som i skrivande stund leder Hockeyallsvenskans skytteliga. Det som skiljer Anton mot andra skyttekungar är att han spelar i seriens sämsta lag.
 
Skyttekungarna har för vana att husera i de bästa lagen och med toppspelare brevid sig har de lättare att få fina framspelningar och hjälp att öka på sin målskörd. Anton Holm står för närvarande noterad för 24 mål, vilket motsvarar 28% av ligajumbon Södertäljes totala målskörd. Faktum är att Anton kan bli historisk om han håller sin ledning säsongen ut. Det har nämligen aldrig hänt i Hockeyallsvenskans historia (sedan HA gick från att vara en delad serie till en enskild serie) att en spelare vunnit skytteligan och samtidigt spelat i seriens sämsta lag. Det är faktiskt så ovanligt att det inte har hänt i SHL:s historia heller (1975-2016).
 
Det finns dock två tillfällen där detta ovanliga fenomen har utspelat sig, men då får vi gå nästan 100 år tillbaka i tiden. Säsongen 1920/21 i NHL gjorde Babe Dye 35 mål för sitt Toronto St.Patricks och med det vann han också skytteligan. Säsongen innan dess gjorde Joe Malone likadant för sitt Quebec Bulldogs då han noterades för 39 mål och skytteligaseger, trots att han spelade för seriejumbon. 
 
Visst vore det rätt häftigt; Joe Malone, Babe Dye....och Anton Holm från Nacka. 
 
(Babe Dye)
 
 (Joe Malone)
 
 (Anton Holm)
Kommentera inlägget här: